Want delen is vermenigvuldigen

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik uien telen?

Waarom niet? De wereldbevolking consumeert naar schatting in 2030 circa 60% meer uien. De vraag is er en is altijd groeiende. Zeker de vraag naar kwaliteit. En daarvoor ben je op uienzaadonline.nl op het juiste adres.

Uienzaadonline.nl heeft simpelweg de beste uienzaden. Maar daarnaast beschikken we ook over ongelooflijk veel kennis en kunde én een groot netwerk. En dit alles delen we graag.

Naast het leveren van de zaden, kopen we de oogst weer in. Logistiek zijn we ijzersterk. Samen kunnen we over de hele wereld een kwalitatief product kunnen afleveren.

Wat is het beste uienzaaimoment?

In de regel is het beste zaaimoment voor uien in maart. Al hangt dit uiteraard af van de weersomstandigheden en de grond. Het advies is kort na grondbewerking te zaaien. Op deze manier kan het zaadje goed in de vochtige vaste grond aangedrukt worden.

Wat is de beste manier om het zaad te planten?

Zorg dat de laatste grondbewerking klaar ligt in de zaairichting en zaai op het vaste deel van de grond. Gebruik voldoende gewicht op het aandrukwiel en dek het zaaispoor toe met losse grond, gevolgd door de gazen aandrukrol.

Hoeveel uienzaad heb ik nodig voor mijn grond?

In een pak uienzaad zitten gemiddeld 250.000 zaden. Voor een maximale opbrengst en sortering van gele uien is het advies een plantenaantal van 800.000 planten per hectare. Voor rode uien volstaat een plantaantal van 700.000 planten per hectare.

Over het algemeen geldt dat hoe meer planten er per m2 staan, hoe sneller de afrijping is. Het advies is dan ook om standaard wat dikker zaaien.

Gele uien:
3,6 eenheden per hectare (90% opkomst) tot 4,2 eenheden per hectare (80% opkomst);

Rode uien:
3,2 eenheden per hectare (90% opkomst) tot 3,5 eenheden per hectare (80% opkomst).

Hoe kan ik mijn uienzaad het beste beschermen?

Tot slot is het belangrijk om het uienzaad goed te beschermen na het zaaien. Hiervoor zijn de verschillende ontsmettingen beschikbaar die in combinatie met elkaar te gebruiken zijn:

Insecticide coating
Deze coating beschermt het uienzaad tegen schade van de larven van de uienvlieg.

Fungicide coating
Deze coating beschermt het uienzaad tegen kiem- en bodemschimmels.

Wanneer kan ik uien het beste oogsten?

Het optimale tijdstip van rooien is als het loof voor ongeveer de helft bruin is en wanneer de hals van de ui tussen een duim en een wijsvinger platgedrukt kan worden. Worden ze vroeg van het land gehaald, dan kost het meer energie om te drogen maar is er een betere kwaliteit en kleur. Te laat rooien geeft vaak wel meer opbrengst, maar kan tot kwaliteitsverlies leiden.

Hoe kan ik uien het beste bewaren na de oogst?

De uien zijn geoogst en dan? Dan is het zaak om de uien te drogen en er zo voor te zorgen dat ze lang bewaard kunnen worden. Er zijn verschillende manieren:

Op het veld (velddrogen)
afhankelijk van de rijpheid kan duurt dit één a twee weken op een goede vlakke ondergrond. Door weersomstandigheden kan er wel een kwaliteitsvermindering optreden.

Inschuren
nog op dezelfde dag of binnen één à twee dagen. Het is dan zaak de ui vroeg en iets groen te rooien en goed droog te stoken in de schuur. Dit geeft meestal een betere kwaliteit dan velddrogen.

Wat maakt uien zo bijzonder?

Ga je eigen kookkunsten eens na. En de receptenboeken. In hoeveel gerechten komen uien voor? Juist. In heel veel gerechten. En met recht. Naast het feit dat de ui een geweldige smaakmaker is, zijn er nog veel meer redenen om standaard uien in je keuken te hebben liggen.

Een ui voegt veel gezonde smaak toe
Veel mensen (lees thuiskoks) brengen gerechten op smaak met zout, peper en eventueel nog wat pikante kruiden. Lekker, maar niet allemaal even gezond. Uien daarentegen, zijn een natuurlijksmaakbommetje die een milde pikante smaak toevoegen aan je eten. Met 45 kilocalorieën per portie bevatten ze daarnaast ook amper vet én zijn ze een bron van vitamine C.

Uien zijn goed voor je hart
Ten eerste bevatten ze geen cholesterol, wat goed is aangezien cholesterol ervoor zorgt dat de kans op hartaanvallen en beroertes toeneemt. Daarnaast blijkt uit verschillende studies dat een ui eten het risico op bloedstollingen verlaagt, waardoor ook de kans op een hartaanval afneemt.

De ui bevat gunstige bacteriën
Door de aanwezigheid van een prebiotische vezel, inuline, kan het eten van uien helpen om het aantal ‘goede bacteriën’ in de darmen op peil te houden. Dat komt volgens een studie uit 2018 van King’s College in Londen doordat de vezel als een vorm van voedsel wordt gezien door de bacteriën.

Uien reguleren de bloedsuikerspiegel
Ook dit gezondheidsaspect van de ui moet nog verder onderzocht worden, maar de eerste proeven tonen aan dat de ui een te hoge bloedsuikerspiegel kan verlagen. Het zou de zwavel in de uien zijn die de productie van insuline zou kunnen verhogen.

Uien zijn gewoon super lekker. Punt.

Meer vragen?

Niet helemaal zeker van je zaak? Heb je vragen en ben je op zoek naar advies? Neem contact met ons op, we hebben een groot netwerk en delen die graag met je. Altijd geheel vrijblijvend overigens.