Wat je moet weten
Soort uienzaad
Eerst zaaien, dan oogsten. Het klink zo eenvoudig, maar toch komt er wat meer bij kijken. Een geslaagde oogst begint altijd bij de inzaai van de juiste uienrassen. Ook dit klinkt eenvoudig en vooral logisch. Dat is het ook. Wat de juiste rassen zijn, dat is afhankelijk van de grond en van de afzet. Wat is de groeikracht van de grond en wat de zwaarte zijn bijvoorbeeld vragen die gesteld worden.
Zaaien
Aan de hand van gedegen voorwerk, wordt er een keuze gemaakt voor het soort en dan kan het echte werk beginnen. Stap twee is het daadwerkelijk zaaien. Belangrijk hierbij is dat er pas gezaaid wordt als de ondergrond zogenaamd ‘draagkrachtig’ is. Na de vorst van de winter valt de grond mooi fijn.
TIP: De bovenlaag zal al snel grijs kleuren, pas op hierdoor niet misleid te worden. De ondergrond kan nog te nat zijn. Neem dus een schop mee om te kijken of de grond voldoende droog is. De grond mag niet meer kleven. Anders is het beter nog even te wachten met zaaien.
Zaaizaadhoeveelheid
In een pak uienzaad zitten gemiddeld 250.000 zaden. Voor een maximale opbrengst en sortering van gele uien is het advies een plantenaantal van 800.000 planten per hectare. Voor rode uien volstaat een plantaantal van 700.000 planten per hectare.
Over het algemeen geldt dat hoe meer planten er per m2 staan, hoe sneller de afrijping is. Het advies is dan ook om standaard wat dikker zaaien.
Gele uien:
3,6 eenheden per hectare (90% opkomst) tot 4,2 eenheden per hectare (80% opkomst);
Rode uien:
3,2 eenheden per hectare (90% opkomst) tot 3,5 eenheden per hectare (80% opkomst).
Bescherming zaad
Tot slot is het belangrijk om het uienzaad goed te beschermen na het zaaien. Hiervoor is er een fungicide coating. Deze coating beschermt het uienzaad tegen kiem- en bodemschimmels.
Oogsten
Het optimale tijdstip van rooien is als het loof voor ongeveer de helft bruin is en wanneer de hals van de ui tussen een duim en een wijsvinger platgedrukt kan worden. Worden ze vroeg van het land gehaald, dan kost het meer energie om te drogen maar is er een betere kwaliteit en kleur. Te laat rooien geeft vaak wel meer opbrengst, maar kan tot kwaliteitsverlies leiden.
Bewaren
De uien zijn geoogst en dan? Dan is het zaak om de uien te drogen en er zo voor te zorgen dat ze lang bewaard kunnen worden. Er zijn verschillende manieren:
Op het veld (velddrogen)
afhankelijk van de rijpheid kan duurt dit één a twee weken op een goede vlakke ondergrond. Door weersomstandigheden kan er wel een kwaliteitsvermindering optreden.
Inschuren
nog op dezelfde dag of binnen één à twee dagen. Het is dan zaak de ui vroeg en iets groen te rooien en goed droog te stoken in de schuur. Dit geeft meestal een betere kwaliteit dan velddrogen.
Meer weten, of heb je een vraag?
Niet helemaal zeker van je zaak? Heb je vragen en ben je op zoek naar advies? Neem contact met ons op, we hebben een groot netwerk en delen die graag met je. Altijd geheel vrijblijvend overigens.
Jelmer Elzinga
Inkoper
+31(0) 6 82 53 72 93
info@uienzaadonline.nl